فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 41 (بهار 1398)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 41 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید عباسی *، طاهر طاهری صفحات 1-35

    منطقه خاورمیانه با توجه به جایگاه استراتژیک خود در معادلات بین المللی همواره در اسناد راهبردی آمریکا مورد توجه قرار داشته است. در دوره جنگ سرد جایگاه منطقه خاورمیانه در دکترین ها و اسناد راهبردی آمریکا، متاثر از فضای این دوره بر حفظ موازنه قوای مطلوب آمریکا با تاکید بر نقش آفرینی بازیگران منطقه ای و نقش حمایت گرانه آمریکا از آن ها تعریف شد و در دوره پسا جنگ سرد، ابتدا راهبرد هژمونی لیبرال مدنظر قرار گرفت؛ اما ناکامی این راهبرد در تحقق اهداف از پیش تعیین شده، ارزیابی مجدد آمریکا از منافع و تهدیدات بین المللی، پرهیز از تمرکز بر یک منطقه یا تهدید در چارچوب راهبرد امنیتی موازنه فراساحلی و ایجاد موازنه در مناطق استراتژیک از جمله خاورمیانه را به دنبال داشت. بر این اساس آمریکا در چارچوب متوازن سازی مناطق استراتژیک، به دنبال چرخش به شرق آسیا، کاهش حضور مستقیم نظامی در خاورمیانه و مدیریت آن از طریق موازنه بازیگران منطقه ای برآمده است. با توجه به راهبردهای پیچیده آمریکا در خاورمیانه جهت ایجاد نظم منطقه ای جدید، در این مقاله این پرسش اصلی مطرح می شود که «تغییر جایگاه خاورمیانه در اسناد راهبرد امنیت ملی آمریکا از دوره اوباما به بعد چه تاثیراتی بر امنیت ملی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای خواهد دشت؟» و در پاسخ فرضیه اصلی عبارت است از: «اتخاذ راهبرد موازنه فراساحلی از جانب آمریکا، هم زمان با کاستن از حضور مستقیم نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه، افزایش رقابت ها میان ایران و سایر متحدان منطقه ای آن را به دنبال خواهد داشت.»

    کلیدواژگان: اسناد راهبرد امنیت ملی آمریکا، موازنه فراساحلی، امنیت ملی ایران، خاورمیانه
  • ابراهیم عباسی*، مصطفی خسروی صفحات 37-65

    با توجه به حجم روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی، دو کشور در بعد اقتصادی همکاری مطلوب و نزدیکی داشته اند، اما در بعد سیاسی دارای تنش هایی هستند. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که «علل استمرار همکاری های اقتصادی ایران و امارات به رغم مولفه های واگرایی سیاسی چه بوده است؟» فرضیه پژوهش این است که علل استمرار همکاری های اقتصادی، بین دو کشور با وجود تنش های سیاسی را می توان در وابستگی متقابل دو کشور در خلیج فارس در حوزه اقتصادی برشمرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که علل استمرار همکاری دو کشور در حوزه اقتصادی، کنفدرالی بودن امارات و رقابت دبی و ابوظبی ، امارات به عنوان گلوگاه اقتصادی و ایستگاه صادرات مجدد ایران، حضور تجار ایرانی و ثبت شرکت های اقتصادی در آن کشور، سرمایه گذاری ایران در امارات، نیاز اقتصادی ایران به امارات و بالعکس، سود امارات از دور زدن تحریم های ایران و... است که توانسته پاسخ مناسبی را به پرسش پژوهش ارایه دهد و فرضیه آن را تایید کند. روش این مقاله تبیینی از نوع مطالعات کتابخانه ای و اسنادی است. هدف تاکید بر اهمیت وابستگی متقابل اقتصادی بین کشورها در کاهش تنش های سیاسی و استمرار همکاری های سیاسی و تاکید بر جایگاه دبی در راهبرد اقتصاد سیاسی ایران است.

    کلیدواژگان: ایران، امارات متحده عربی، اقتصاد سیاسی، همکاری، واگرایی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، فاطمه فروتن صفحات 67-96

    یکی از حوزه های مهم تاثیرگذار بر امنیت ملی و منطقه ای ایران از آغاز هزاره جدید میلادی تعاملات رو به افزایش چین و عربستان سعودی بوده است. هدف مقاله حاضر در کنار توصیف روندهای منجر به توسعه روابط چین و عربستان سعودی پاسخگویی به این سوال بوده که «گسترش روابط چین (یکی از قدرت های بزرگ نزدیک به ایران) و عربستان سعودی (مهم ترین رقیب منطقه ای ایران) از آغاز هزاره جدید میلادی چه پیامدهای امنیتی برای ایران به همراه داشته است؟» این مقاله ضمن اذعان به روابط رو به افزایش دو کشور در حوزه های موضوعی مختلف و با اتکا بر روش توصیفی- تبیینی بر این نظر بوده که توسعه روابط چین و عربستان می تواند با انزوای ایران و پیامدهای امنیتی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی همراه باشد. یافته های پژوهش نشان داده است که این رابطه فزاینده در سطح ملی و در دو بخش اقتصادی زمینه را برای آسیب به ایران در انتقال انرژی و جذب سرمایه خارجی و در حوزه سیاسی، تضعیف توان دفاعی و تثبیت تلقی تهدیدمحور از ایران را فراهم می کند. این روابط در سطح منطقه ای باعث تغییر توازن قدرت منطقه ای به زیان ایران و انفعال آگاهانه بیشتر چین در بحران های منطقه ای شده است و در نهایت می تواند در عرصه بین المللی زمینه نهادینه شدن بیشتر چین در نظم موجود بین المللی و افزایش توان اجماع سازی آمریکا و متحدان منطقه ای آن علیه ایران را به خصوص در شرایط بحران مهیا کند.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، چین، ایران، امنیت، خاورمیانه
  • ولی گل محمدی*، محسن اسلامی صفحات 97-137

    مقاله حاضر با هدف مطالعه متغیرهای تاثیرگذار در فهم فراز و نشیب های سیاست خارجی ترکیه بعد از انقلاب های عربی نگارش یافته است. انقلاب های عربی به عنوان یک شوک برون زا با تحول در ساخت قدرت و هویت منطقه ای و با فراهم ساختن فرصت ها و تهدیدهای محیطی، چشم انداز سیاست خارجی تعامل گرایانه و کارایی مدل حکومتی موفق ترکیه را با آزمونی سخت مواجه ساخته و سیاست خارجی این کشور را به تدریج به سمت خاورمیانه ای شدن سوق داده است. پژوهش حاضر با یک مطالعه تحلیلی- میدانی و با بهره گیری از مفروضه های نظری تغییر در سیاست خارجی به دنبال پاسخگویی به این پرسش ها بوده که «چه مولفه هایی (ساختاری- داخلی) و چگونه به رویکردهای سیاست خارجی ترکیه بعد از انقلاب های عربی شکل داده اند؟ رهبران ترکیه چه برداشتی از تحولات انقلابی خاورمیانه داشته اند و برداشت اردوغان از نقش و جایگاه ترکیه در شکل دهی به یک نظم اخوانی در منطقه چگونه به یک رفتار تهاجمی و هویتی شکل داده است؟» بر این اساس، مقاله حاضر با تحلیل مولفه های ساختاری و داخلی تعیین کننده در تغییر رویکردهای سیاست خارجی ترکیه، نقش متغیرهای میانجی را برجسته کرده است؛ به ویژه سوءبرداشت رهبران «AKP» از موازنه قدرت منطقه ای، سوءمحاسبات آن ها از قابلیت های مادی و هویتی خود و ظرفیت های متحدان منطقه ای شان برای تبدیل شدن به جایگاه رهبری در خاورمیانه عربی.

    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، سیاست خارجی ترکیه، برداشت رهبران AKP، رجب طیب اردوغان
  • علی اکبر کیانی* صفحات 139-160

    پس از پایان جنگ جهانی دوم و پایان همکاری بلوک غرب و شرق در شکست متحدان، رقابت این دو قطب در قالب جدیدی شکل گرفت. اروپای ویران را آمریکا مورد حمایت قرار داد و شوروی کمونیست نفوذ خود را تا دروازه های برلین تحکیم بخشید. پیمان آتلانتیک شمالی برای حفظ اتحاد غربی در مقابل پیشروی کمونیسم تشکیل گشت و با اینکه نقشی بازدارنده داشت و تا پایان جنگ سرد عملا وارد عملیاتی نظامی نشد، با فروپاشی شوروی، «ناتو» با پرسش های ماهوی جدی مواجه گشت؛ از جمله اینکه «با احیای متحدان اروپایی پس از جنگ دوم جهانی و حذف رقیب کمونیست آیا وجود آن موضوعیتی دارد یا خیر!» با این همه بنیان گذاران بر ضرورت حفظ و تداوم این نهاد امنیتی و دفاعی تاکید کردند و از آن زمان تاکنون یعنی طی سه دهه، گستره جغرافیایی و موضوعی ناتو افزایش یافته و البته عملا وارد چند عملیات هم شده است؛ اما مشخص است که دوره گذار ناتو همچنان دارد و مباحث و تحلیل ها در بین سیاستمداران و استراتژیست ها برقرار است. در این میان شکل گیری و پیشرفت اتحادیه اروپا و استقرار نهادهای آن، موضوع دفاع و امنیت اروپایی را نیز به موضوع محوری نزد پیشگامان ایده اروپای واحد تبدیل نموده و برای قدرت منطقه ای نظیر ایران این چشم انداز حیاتی بوده است. در این شرایط مجموعه تحولات اخیر (برگزیت، انتخاب دونالد ترامپ، تروریسم و مهاجران خاورمیانه ای، امنیت سایبری، تحرکات روسیه و ظهور افراط گرایی) ضرورت اقدام موثر در جهت شکل دهی به سازمان دفاعی اروپایی و تعیین حدود و دامنه ماموریت و عملکرد ناتو را بیش از پیش نموده است. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و روش توصیفی- تحلیلی به بررسی روندهای موجود و نظرات ارایه شده، به تبیین چشم انداز این رابطه در چارچوب رویکرد همکاری های امنیتی نهادی پرداخته و سناریوهای مطرح و چالش های مرتبط ارایه شده است. از آنجا که وابستگی به آمریکا در قالب ناتو تعریف می شود اساسا نگاه غالب اروپایی در این نهاد حفظ دامنه عملکردی در محدوده مرزهای اقیانوس اطلس شمالی بوده، درحالی که رویکرد آمریکا گسترش بیشتر حوزه جغرافیایی و موضوعی ماموریت های ناتو است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ناتو، تهدیدات امنیتی، برگزیت، تروریسم، جنگ های سایبری، منافع ایران
  • سجاد بهرامی مقدم* صفحات 161-190

    جهان شاهد ارتقای سنگاپور از کشوری جهان سومی به کشوری توسعه یافته و صنعتی، در طول سه دهه، بوده است. یافته های این مقاله با تمرکز بر تبیین این انتقال، نشان دهنده عاملیت نخبگان و ایتلاف سیاسی مسلط در ظهور دولت توسعه گرا در سنگاپور بوده است. این نخبگان سیاسی و ایتلاف مسلط به قدر کافی محتوای ذهنی و ترجیحات و اهداف توسعه ای داشته اند که سبب گرایش آنان به سوی اهداف توسعه ای بیش از هر گرایش دیگری شده و همین پارادایم فکری نخبگان ایتلاف سیاسی مسلط، توضیح دهنده دلیل ظهور دولت توسعه گرای سنگاپور بوده است و اینکه صنعتی شدن سنگاپور نمونه ای از مداخله دولت با جهت گیری اقتصاد بازار و ایجاد نهادها و زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری است. این مقاله پس از طرح رهیافتی مفهومی به مساعی تیوریک درباره انواع نخبگان و ایتلاف های توسعه گرا، رانت جو و غیر توسعه گرا، به نخبگان و ایتلاف مسلط بر سنگاپور و ظهور دولت توسعه گرا، به سیاست های اتخاذشده و نتایج و دستاوردهای آن پرداخته و در پایان نتایج و یافته هایی را ارایه کرده است. یافته های تحقیق نشان داده که محتوای ذهنی و تعهد قوی نخبگان سیاسی مسلط به ارتقای سطح زندگی مردم، عامل کلیدی دستیابی سنگاپور به اقتصادی خلاق و پیشرو بوده است.

    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، ائتلاف توسعه گرایان، ائتلاف رانت جویان، صنعتی شدن، سنگاپور
|
  • Majid Abbasi *, Taher Taheri Pages 1-35

    The Middle East region due to its strategic position in the international equations has always been considered in the strategic documents of the United States in accordance with the current developments. In the Cold War era, the Middle East's position in US doctrines and strategic documents affected by the atmosphere of this era was defined on maintaining the America's favorable balance of power, with emphasizing on the role of regional actors and their supportive role. In the post-Cold War era, the strategy of liberal hegemony was first considered. But the failure of this strategy to achieve its predetermined goals, has caused America's reassessment of interests and international threats, avoided focusing on one region or threat within the framework of offshore balancing strategy and making balancing strategic areas such as the Middle East. Accordingly, in the context of balancing strategic areas, the United States has sought to shift east Asia, reduce direct military presence in the Middle East, and manage it through regional actors. Given the complex US strategies in the Middle East to create a new regional order, this main question is arisen that" Shifting Middle East Position in US National Security Strategy Documents since Obama period, what impact will it have on Iran's national security as a regional power? In answer to the main question, the main hypothesis is: "the offshore balancing strategy adoption from US, simultaneity with reduction US direct military presence in middle east region, causes increasing competition between Iran and its other regional allied".

    Keywords: US National Security Strategy Documents, Offshore Balancing, Iran national security, Middle East
  • Ebrahim Abbassi *, Mostafa Khosravy Pages 37-65

    The volume of bilateral trade relations of the Islamic republic of Iran and the UAE show two countries have agreeable and favorable collaborations in economic dimension, but they have political conflicts. The present study uses a descriptive- explanatory method to answer this question: what are the reasons for the continuation of economic cooperation between Iran and the UAE in spite of the components of political divergence? The Hypothesis of this investigation is that the reason for the continuity of economic cooperation despite political conflicts is the interdependence of the two countries in the economic dimension in the Persian Gulf. The findings of this study show that the most important reasons of economic cooperation between two countries are: the UAE as confederacy, economic gate and as re-export station for Iran, Iranian commercial presentation and registration of economic companies in the UAE, investment of Iran and Iran’s economic need for the UAE and vice versa and the UAE’s revenues from Iran’s sanctions. The aim is to emphasize the important of economic interdependence between countries in reducing political tensions and continuing political cooperation and important of Dubai position in the strategy of Iran’s political economy.

    Keywords: Iran, UAE, Political Economy, collaboration, disintegration
  • Fariborz Arghavani Pirsalami *, Fatemeh Forootan Pages 67-96

    One of the important effective zones on Iran’s national and regional security from the beginning of the new anno domini millennium, has been the increasing relations between China and Saudi Arabia. The aim of present article besides description of procedures that led to development the China and Saudi Arabia’s relation, is answering to this question that what is the safety outcomes of expansion relation between china (as a one near superpowers to Iran) and Saudi Arabia (as an important regional rival of Iran) from the beginning of the new anno domini millennium on Iran? This article besides mentioning to the incremental relations of the two countries in different fields and by reliance on explanatory-descriptive method believes that the development of china and Saudi Arabia’s relationship can accompany with Iran’s isolation and safety outcomes in national, regional and international arenas. The consequences of this research show that this increasing relation in national area especially in economic zone, makes a context for harming Iran in transferring energy and absorption of foreign capital and in political zone, causes to debilitating the defensive capacity and confirms the menace basement attitude of Iran. This relation in regional level causes to changing the balance of regional power against Iran and passivity of china in regional crisis and eventually in international area, makes china more normative in present international order and increases the America and its regional alliances’ capacity in making consensus against Iran, especially in crisis situation.

    Keywords: Saudi Arabia, China, Iran, Energy, Middle East
  • Vali Golmohammadi *, Mohsen Eslami Pages 97-137

    This paper aims to understand the key variables influencing changes and continuities of Turkish foreign policy in the post- Arab revolutions, in a systematic way. The Arab revolutions, as an exogenous shock by transforming the structure of regional power and identity, providing uncertain opportunities and threats, has severely changed Turkish assertive and soft power-based foreign policy vision. Over the past decade, regional developments have provided space for Turkey to seek a more active and assertive role in the region, though Turkey’s own limitations, policy choices, and regional dynamics have somewhat restricted its ability to do so. This shift has gradually Middle Easternized Turkey’s foreign policy directions. Through the prism of the Foreign Policy Analysis (FPA), this paper seeks to formulate; what drivers (structural-internal) and how to shape Turkey's assertive and security-based foreign policy behavior in the post- Arab revolutions? To do so, the paper by analyzing the structural and internal determinants in changing Turkey's foreign policy approaches, highlights the role of mediating variables; especially the AKP leaders’ misperception to seize regional leadership, overestimation of their material and discursive capacities, and miscalculations of the shifting Middle East geopolitics and regional rival’s capabilities.

    Keywords: Arab revolutions, the Middle East, Turkish Model, Foreign Policy, Leaders Perception, Misperception
  • Aliakbar Kiani * Pages 139-160

    After the end of World War II and the end of the West-East bloc's cooperation in defeating the Allies, the rivalry between the two poles took a new form. Destroyed Europe came under American protection, and the Communist Soviet Union consolidated its influence to the gates of Berlin. The North Atlantic Treaty Organization was formed to protect the Western alliance against the advance of communism, although it played a fundamentally deterrent role and did not actually enter military operation until the end of the Cold War. But with the collapse of the Soviet Union, NATO faced serious substantive questions. Does its existence have anything to do with the revival of European allies after World War II, as well as the elimination of its communist rival? However, the founders stressed the need to maintain this security and defense institution, and since then, ie for three decades, NATO's geographical and thematic scope has increased and, of course, it has actually entered into several operations. But what is clear is that NATO's transition period is still going on, and there are debates and analyzes among politicians and strategists. Meanwhile, the formation and development of the European Union and the establishment of its institutions have made the issue of European defense and security a central issue for the pioneers of the idea of a united Europe, and this perspective is vital for a regional power like Iran. In these circumstances, the recent developments (Brexit, election of Donald Trump, terrorism and Middle East immigrants, cyber security, Russian movements and the emergence of extremism) necessitate effective action to shape the European Defense Organization and determine the scope of NATO's mission and performance. More than ever. In this study, using library and documentary sources and explanatory-analytical methods to study the existing trends and opinions, the perspective of this relationship is defined in the framework of institutional security cooperation approach and relevant scenarios and related challenges are presented. Since dependence on the United States is defined in the form of NATO, the dominant European view in this institution is essentially to maintain the scope of action within the borders of the North Atlantic Ocean, while the US approach is to expand the geographical area and subject matter of NATO missions.

    Keywords: European Union, NATO, Security Threats, Brexit, terrorism, Cyber Warfare, Iran's Interests
  • Sajad Bahrami Moghadam * Pages 161-190

    The world has witnessed Singapore's transition from a third world country to a developed industrialized nation within three decades. This article focuses on explaining this transition, the findings of this article illustrate the role of elites and the dominant political coalition in the emergence of the developmentist state in Singapore, the dominant elites and coalitions have had enough Developmentalist mental content and preferences and development goals. The mental content that has made political elites more inclined towards development goals than any other. Singapore is a prime example where an interventionist state has directed an industrialization policy and strategy through various institutions to create conducive environment with supporting hard and soft infrastructure. Despite the dominant role of its state-owned enterprises (SOEs) in industrial restructuring, the role of industrial policy in Singapore has been obscured because there is an equally heavy reliance on direct foreign investment (DFI)by multinational corporations (MNCs) for capital, expertise, technology and markets. The state creates the environment through incentives and market-supporting facilities, leaving the MNCs and DFI to invest. Fora highly export-oriented (EO), internationally competitive, small, open economy, Singapore has neither the resources nor the market base for a more ambitious industrial policy.

    Keywords: Political elites, Developmentalist Coalitions, Rent-Seeking Elites, Industrialization, Singapore